*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Aktuelt | 3 Min

Kan det betale sig at investere med lav risiko?

Hvis du investerer med lav risiko, har du måske overvejet, om det overhovedet kan betale sig. Privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen vender og drejer spørgsmålet.

 

Investerer du med lav risiko – og dermed med mange obligationer i din portefølje - har du nok også bemærket, at udsigten til fortjeneste er begrænset, og måske endda negativ, hvis du investerer med en kort tidshorisont.
Hvert halve år opgør vi, hvad du kan forvente at tjene på dine investeringer på baggrund af prognoser fra det uafhængige Rådet for Afkastforventninger. I den seneste prognose, der angiver forventningerne fra 2. halvår 2021, er udsigterne forbedret en smule, når man kigger på almindelige stats- og realkreditobligationer. Her er afkastet hævet fra -1,2% til -0,7%, hvis ens investeringshorisont er 1-5 år.

Har man en klar overvægt af obligationer i sin portefølje, vil det dog sandsynligvis stadig betyde, at ens forventede afkast ligger i den lave ende. Og dermed kan spørgsmålet, om det overhovedet kan betale sig at løbe en risiko ved at investere, hurtigt melde sig.

“Udgangspunktet er, at det altid kan betale sig at investere, så længe pengene har tid til at yngle, og det forventede afkast på investeringen er bedre end at stå kontant,” siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom og ekspert inden for opsparings- og formueområdet.

 

Udgangspunktet er, at det altid kan betale sig at investere, så længe pengene har tid til at yngle, og det forventede afkast på investeringen er bedre end at stå kontant,
Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom og ekspert inden for opsparings- og formueområdet.

Et stort udfaldsrum

Man skal huske, at de forventede afkast langt fra er hugget i sten. Således er der også mulighed for, at det kan gå både bedre og værre, end prognoserne forudsiger: Det, man kalder investeringens udfaldsrum.

Når Rådet for Afkastforventninger f.eks. forventer et afkast på -0,7% for stats- og realkreditobligationer over en 1-5-årig periode, så er udfaldsrummet opgjort til plus/minus 3,2%. Det betyder, at afkastet – ifølge Rådets forudsigelser - kan svinge fra -3,9% til 2,5%.

“Det er et ret stort udfaldsrum, og det viser, at det forventede afkast er et kvalificeret bud, men altså også kun et bud,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Privatøkonomen tilføjer, at investeringer med en god spredning på aktier og obligationer historisk set har givet et positivt afkast, også selvom man har ligget i en lavrisikoportefølje.

Historiske afkast er dog aldrig en garanti for fremtidige afkast, og Camilla Schjølin understreger, at afkastniveauet på obligationer sandsynligvis vil ligge lavere i de kommende år. Således er den aktuelle forventning til en tilsvarende portefølje, at den vil give 0,13% årligt over de næste syv år efter omkostninger. Fra andet halvår vil afkastet se lidt bedre ud.

3 gode råd til dig, der ønsker at investere med lav risiko

  • Genbesøg både din risikovillighed og din tidshorisont med jævne mellemrum, fx hver 3. år.
  • Overvej øvrige alternativer til at investere, fx:
    • Stå kontant. Her skal du naturligvis være opmærksom på de negative renter.
    • Nedbringe gæld: Hvis renten og en eventuel bidragssats er højere end dit forventede afkast på at investere, kan det bedre betale sig at afdrage. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan komme til dine penge på samme måde, når du først har brugt dem til at afdrage.
    • Øvrige investeringer: Fx energirenovering af boligen.
  • Hold skatten på afkast nede, fx via brug af Aktiesparekonto og pensionsopsparing.

 

Tidshorisont betyder mere end tidligere

Selvom de ledende renter i bl.a. USA er steget fra lige under 1% ved årsskiftet til nu cirka 1,6%, er det stadig et lavt niveau, og det har generelt ændret måden, man skal tilgå sine investeringer på. Blandt andet det faktum, at man skal være lidt mere tålmodig, når man investerer med lav risiko.

“Ens tidshorisont betyder mere, end den har gjort tidligere,” siger Camilla Schjølin Poulsen og forklarer:

“Når renteniveauet ligger lavt, vil det tage lidt længere tid at hente et eventuelt negativt afkast hjem, og derfor bliver tidshorisonten vigtigere. Samtidig forbedres det forventede afkast, hvis pengene kan stå lidt længere, så det er vigtigt, at man trykprøver sin tidshorisont.”

Her spiller det ind, hvornår man skal bruge de penge, man har investeret. De færreste skal bruge alle de investerede midler på én gang, men det vil typisk være over en længere periode. Og det er også værd at tænke ind, så man ikke timer hele ens investering efter, hvornår de første penge skal bruges.

Privatøkonomen anbefaler, at man med jævne mellemrum - f.eks. hvert tredje år – genovervejer både ens tidshorisont, men også hvilken risiko, man er klar på at tage.

 

Man skal ikke være klar på store tab, men på udsving

I forhold til risiko er det ikke sandsynligheden for at tabe alle ens penge, man skal trykteste, men snarere hvilke udsving man kan leve med undervejs, understreger Camilla. Her kan man f.eks. kigge tilbage på marts 2020, hvor aktiekurserne på grund af corona-krisens hærgen tog nogle store dyk.

“Var man meget tæt på at sige ‘sælg’, da det så værst ud? Hvis man var det, bør man nok ligge i lav risiko,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

“For går du ud af markedet før tid, så er det, at tabet for alvor kommer. Og derfor skal man også passe på med at presse sig selv ud i en højere risiko, end man reelt er til, alene for at undgå et lavt forventet afkast lige nu. Tricket med investering er at kunne stå det igennem og have en tidshorisont, der er lang nok til, at du kan vente på, at markedet kravler op igen.”

 

 

Indholdet er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at indholdet ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen, inden du eventuelt reagerer.

 

 

Relaterede Artikler