ECB hæver renten og signalerer yderligere stramninger

Torsdag den 8. september hævede Den Europæiske Centralbank renten med 0,75 procentpoint. Det skete for at tøjle den skyhøje inflation. Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen kalder beslutningen markant og forventer flere pengepolitiske stramninger.

Den Europæiske Centralbank (ECB) vedtog torsdag det største renteløft i eurozonens historie på 0,75 procentpoint. Dermed er indskudsrenten på bare halvanden måned blevet hævet fra minus 0,50 procent til nu 0,75 procent.

Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen mener, at beslutningen er et resultat af to ting:

“Det er en markant beslutning, som dels er et resultat af den skyhøje inflation, der i august nåede op på hele 9,1 procent. Et andet element er frygten for, at befolkningens forventninger til prisudviklingen i fremtiden ender med at forankre sig for højt,” forklarer han.

Som et resultat af rentestigningen hævede også Danmarks Nationalbank i går sin foliorente tilsvarende med 0,75 procentpoint.

Dystre økonomiske udsigter

Prognosen fra ECB-staben og forventede yderligere renteforhøjelser tegner et noget pessimistisk billede. ECB forventer dog, at væksten vil nå op på 3,1 procent i år. Men det er på grund af et stærkt første halvår. Og så vil det ellers begynde at vende. Der vil være forventning om økonomisk afmatning i slutningen af året og i starten af næste år. Det vil presse 2023-væksten ned til bare 0,9 procent.

Frederik Romedahl Poulsen mener endda, at ECB’s prognose er til den optimistiske side:

“I vores optik peger pilen lige nu på energikrise og afledt aktivitetstab over vinteren. Energirationering er heller ikke en del af ECB’s hovedscenarie, selvom sandsynligheden er steget væsentligt.”

Forude venter yderligere stramninger

Selv om der er tale om både markante og historiske rentestigninger, så er det sikkert ikke nok for ECB, vurderer Frederik Romedahl Poulsen.
Flere ECB-medlemmer har også udtalt sig på en måde, der lægger op til yderligere stramninger af pengepolitikken.

“Sandsynligheden for, at ECB også på næste møde den 27. oktober vil hæve renten med yderligere 0,75 procentpoint, er steget. Også selvom ECB’s formand, Christine Lagarde, i forbindelse med rentehævningerne har udtalt, at 0,75 procentpoint ikke er den nye norm,” siger Frederik Romedahl Poulsen.

Selvom de økonomiske nøgletal sandsynligvis ser meget værre ud til oktober, så tror han ikke, at ECB vil agere bolværk, hvis økonomien for alvor svækkes over vinteren. Som Frederik Romedahl Poulsen ser det, så vil ECB’s fokus lige nu være på at dræbe de opadrettede inflationsdynamikker i økonomien - særligt dem, der går igennem den europæiske befolknings forventninger til, hvordan priserne udvikler sig i fremtiden.

 

Relaterede Artikler

Aktuelt | 2 min

Sparindex-fonde skifter navn og strategi, tre nye Sparindex-fonde lanceres

Sparindex-fondene Nye Obligationsmarkeder (udbyttebetalende), Nye Obligationsmarkeder Akk. (akkumulerende) og Nye Obligationsmarkeder Akk. – KL W skifter navn og skal fremadrettet udelukkende investere i et bredt udsnit af statsobligationer fra udviklingslande i lokal valuta, hvorfor fondene samtidig skifter strategi og benchmark. Fondene vil fremover hedde INDEX Emerging Market Bonds Lokalvaluta, INDEX Emerging Market Bonds Lokalvaluta Akk. – KL A og INDEX Emerging Market Bonds Lokalvaluta Akk. – KL W. De tre fonde forbliver i Værdipapirfonden Sparindex.
Aktuelt | 3 min

40 år med global aktiehandel i Danmark – og Sparinvest var med fra begyndelsen

I år er det 40 år siden, at danske investorer fik mulighed for at investere i udenlandske aktier. Hvad fik det af betydning? Hvilke aktier gav de største afkast i 1984? Og hvordan handlede man egentlig aktier før internettet? Sparinvest skruer for en stund tiden tilbage til 1984.
Aktuelt | 1 min

Sparinvest vinder europæisk hovedpris ved Lipper Fund Awards

Sparinvest hædres igen i år internationalt med tildelingen af to Lipper Fund Awards, hvoraf den ene er en hovedpris. Priserne er en anerkendelse af Sparinvests evne til at skabe langsigtede og risikojusterede afkast de seneste tre år i forhold til konkurrenter.